POLIKLINIKA STELA
Vama na usluzi
od 07:00 do 19:00 sati, subotom od 8-12 sati uz niz pogodnosti te posebne pakete usluga prilagođene upravo Vama i cijeloj Vašoj obitelji

Adresa: Prijepoljska 19b Zagreb
Informacije na broj telefona :01/2993-595
Fax :01/2993-152
E-mail: info@poliklinika-stela.hr

Pridružite nam se na facebook-u

 

P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A

 


 
 
Poliklinika Stela - Koagulacijske pretrage - Protein C


Laboratorij poliklinike Stela pruža više od 200 raznih pretraga plus alergološke
testove. Analize se obavljaju najmodernijim instrumentima uz upotrebu
najkvalitetnijih reagensa za laboratorijske pretrage.

MEDICINSKO BIOKEMIJSKI LABORATORIJ

MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ
INTOLERANCIJA NA HRANU
ALERGIJSKA TESTIRANJA
SISTEMATSKI PREGLEDI
MEDICINA RADA

Protein C

Cijena pretrage - 90 kuna

Protein C se aktivira vezanjem za kompleks trombomodulin–trombin. Aktivirani protein C inaktivira faktore V i VIII. Zbog toga, protein C igra važnu ulogu u inhibiciji koagulacije. Ishod je da manjak proteina C dovodi do sklonosti bolesnika venskoj trombozi. Genetski manjak proteina C postoji u 0,14% do 0,5% ukupne populacije.

U oko 50% bolesnika s manjkom proteina C očituje se venska tromboza prije 40. godine života. U većine tih bolesnika tromboza je spontana.

Međutim, u gotovo 33% bolesnika može se otkriti i drugi faktor rizika. Pojava kožne nekroze nakon varfarinske terapije trebala bi nagnati na razmišljanje o manjku proteina C.

Važno je shvatiti kako bolesnici mogu biti heterozigoti ili homozigoti za manjak proteina C. Manjak proteina C kod homozigota očituje se po rođenju s fulminantnom purpurom i DIK–om.

Manjak proteina C može se podijeliti u dva tipa. Tip I se odnosi na količinski manjak, kod kojega se stvara premalena količina proteina C koji normalno obavlja svoju funkciju. Tip II je kvalitativni manjak obilježen normalnom razinom proteina C slabe aktivnosti.
Za postavljanje dijagnoze manjka proteina C postoje dvije različite pretrage. Pretraga na antigen određuje količinu proteina C.

S druge strane, funkcijska pretraga mjeri aktivnost proteina C. Kod manjka (deficijencije) tipa I, antigena i funkcijska pretraga bit će normalne.

Kod manjka tipa II, pretraga na antigen bit će normalna, ali će funkcijska pretraga biti abnormalna. Zbog toga, izvođenje samo pretrage na antigen neće otkriti bolesnike s manjkom tipa II. To je razlog što je funkcijska pretraga test izbora za početak obrade.

Ako je ta pretraga abnormalna, može se napraviti pretraga na antigen u cilju razlučivanja manjka tipa I i tipa II.
Rezultat funkcijske pretrage zasnovane na ugrušku ne mora biti točan u bolesnika koji imaju abnormalno vrijeme zgrušavanja zbog povišene razine faktora VIII ili lupus antikoagulansa. No, na kromogenu analizu ne utječu druge koagulacijske abnormalnosti.

Neka stanja obilježena su stečenim a ne naslijeđenim manjkom proteina C. Kliničar treba znati koja su to stanja.


STEČENI MANJAK PROTEINA C: DIFERENCIJALNA DIJAGNOZA

BOLEST JETRE

ORALNI ANTIKOAGULANSI

MANJAK VITAMINA K

NEDAVNA ILI AKTIVNA TROMBOZA

KIRURŠKI ZAHVATI

DISEMINIRANA INTRAVASKULARNA KOAGULACIJA (DIK)

LIJEČENJE L–ASPARAGINAZOM

TEŠKA INFEKCIJA / SEPTIČKI ŠOK

HUS / TTP

ARDS

Kad se tumače nalazi pretrage na C protein, važno je osigurati se kako niti jedno od gore nabrojanih stanja ne postoji.

Premda je postojanje stečenog uzroka manjka C proteina obično očito, nužno je napraviti niz pretraga na DIK i testove jetrene funkcije, kako bi se isključilo DIK, odnosno bolest jetre. Ako postoji ijedno od gore nabrojanih stanja, trebalo bi ponoviti pretragu na protein C kad se izliječi osnovni poremećaj.
Mjerenje razine proteina C se ne preporučuje u bolesnika koji uzimaju oralne antikoagulanse. Dok neki smatraju kako se pretraga može učiniti, dijagnostička točnost nije jasna. Ako je neophodno učiniti pretragu u bolesnika koji se liječi varfarinom zbog manjka proteina C, trebalo bi ukinuti oralne antikoagulanse barem 10 dana prije pretrage.

Tijekom tog razdoblja bolesnik može primati heparin bez zabrinutosti da će to utjecati na ishod pretrage. Isto tako, radi postavljanja dijagnoze pretragama treba podvrgnuti i članove obitelji.
Razina proteina C može se sniziti nakon trombotskog zbivanja, zbog potrošnje. Neprepoznavanje te važne činjenice može navesti klinčara da pogrešno proglasi kako se kod bolesnika radi o manjku proteina C.

 E-mail: info@poliklinika-stela.hr

 

 

 

Pretrage


Uz stručno osoblje, najmodernije uređaje za analizu i laboratorijske pretrage, te ugodan ambijent, pacijentima je omogućeno da na najkvalitetniji način vode brigu o svojem zdravlju. Sve na jednom mjestu, bez nepotrebne birokracije, te nizom drugih pogodnosti prilagodili smo se potrebama i mogućnostima pacijenata.


saznajte više...

 


 

 

 

Copyright 2006 - 2012 © Poliklinika Stela
All rights reserved.
Web Design and Hosting by BSV Informatika d.o.o.Mogućnost plaćanja u 6 rata

 

 

 

 

 

 

 


P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A