POLIKLINIKA STELA
Vama na usluzi
od 07:00 do 19:00 sati, subotom od 8-12 sati uz niz pogodnosti te posebne pakete usluga prilagođene upravo Vama i cijeloj Vašoj obitelji

Adresa: Prijepoljska 19b Zagreb
Informacije na broj telefona :01/2993-595
Fax :01/2993-152
E-mail: info@poliklinika-stela.hr

Pridružite nam se na facebook-u

 

P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A

 


 
 
Poliklinika Stela - Hematološke pretrage -Krvna slika (KS)


Laboratorij poliklinike Stela pruža više od 200 raznih pretraga plus alergološke
testove. Analize se obavljaju najmodernijim instrumentima uz upotrebu
najkvalitetnijih reagensa za laboratorijske pretrage.

MEDICINSKO BIOKEMIJSKI LABORATORIJ

MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ
INTOLERANCIJA NA HRANU
ALERGIJSKA TESTIRANJA
SISTEMATSKI PREGLEDI
MEDICINA RADA

Krvna slika (KS)


Krvna slika (KS) pokazuje broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca, kao i krvnih pločica. Neki od parametara u krvnoj slici su hematokrit (postotak stanica u krvi), hemoglobin (protein koji ulazi u sastav eritrocita, a koji sadrži željezo i prenosi kisik u tkiva), broj crvenih krvnih zrnaca (eritrociti), bijelih krvnih zrnaca (leukociti) i krvnih pločica (trombociti).

Povećan broj leukocita najčešće je znak da negdje u organizmu postoji upalni proces. Da bi se otkrio uzrok upale pristupa se analizi leukocita.Ako su povećani monociti ili limfociti, moglo bi se raditi o virusnoj upali. Ako je previše neutrofila, moguće je da se radi o bakterijskoj upali. Povećani eozinofili često ukazuju na alergiju ili zarazu nekim parazitima.

Trombociti su krvne stanice važne za koagulaciju, odnosno, zgrušavanje krvi. Kada ih je premalo raste rizik od krvarenja (hemoragija), uključujući i ona menstrualna. Ako ih je previše mogu izazvati trombozu, odnosno stvaranje ugruška u krvnim žilama. Samim tim je povećana opasnost i od infarkta i moždanog udara.

Eritrociti (Erc)
Eritrociti su najbrojnije stanice krvi (od 3,86 x 1012/L do 5,08 x 1012/L za ženu i od 4,34 x 1012/L do 5,72 x 1012/L za muškarce).

Leukociti (Lkc)
U krvi zdravih osoba nalaze se samo zrele stanice - leukociti. U nekim bolestima u perifernu krv osim zrelih stanica mogu prijeći i mlađe stanice.
Broj leukocita u krvi se kreće između 3,4 x 109/L i 9,7 x 109/L. Vrijednosti ispod 3 x 109/L predstavljaju leukopeniju, a iznad 10 x 109/L leukocitozu.

Hemoglobin (Hb)
Glavna uloga hemoglobina je prenošenje kisika iz pluća u tkiva i CO2 iz tkiva u pluća, labilnim vezivanjem kisika i ugljičnog dioksida na dvovaljano željezo hema.

Hematokrit (Htc)
Hematokrit je volumni udio eritrocita u jedinici pune krvi.
Za određivanje hematokrita potreban je antikoagulans, npr.K3EDTA, koji ne mijenja volumen eritrocita.

Trombociti (Trc)
Trombocit je formirana tvorba koja se normalno nalazi u cirkulirajućoj krvi. U preparatima razmaza krvi boje se metodom po Pappenheimu, a razmaze je potrebno činiti iz krvi uzete u epruvete s antikoagulansom (EDTA).

Diferencijalna krvna slika (DKS)
Pod pretragom krvi neke osobe podrazumijeva se između ostaloga i pravljenje razmaza periferne krvi pomoću kojeg se dobivaju podaci o izgledu, veličini i drugim osobitostima stanica te određuje leukocitna formula.

DKS (mikroskop)

Analiza

  Rezultat

Referentni raspon

    Jedinice

Neutrofilni seg. gran.

 

50 – 70

    %

Neutrofilni neseg. gran.

 

3 – 5

    %

Limfociti

 

25 – 40

    %

Atipični limfociti

 

0 - 5

    %

Monociti

 

2 – 8

    %

Eofinofilni granulociti

 

2 – 4

    %

Bazofilni granulociti

 

0 – 1

    %

Opis krvne slike:

 

 

 

 

 E-mail: info@poliklinika-stela.hr

 

 

 

Pretrage


Uz stručno osoblje, najmodernije uređaje za analizu i laboratorijske pretrage, te ugodan ambijent, pacijentima je omogućeno da na najkvalitetniji način vode brigu o svojem zdravlju. Sve na jednom mjestu, bez nepotrebne birokracije, te nizom drugih pogodnosti prilagodili smo se potrebama i mogućnostima pacijenata.


saznajte više...

 


 

 

 

Copyright 2006 - 2012 © Poliklinika Stela
All rights reserved.
Web Design and Hosting by BSV Informatika d.o.o.Mogućnost plaćanja u 6 rata

 

 

 

 

 

 

 


P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A