POLIKLINIKA STELA
Vama na usluzi
od 07:00 do 19:00 sati, subotom od 8-12 sati uz niz pogodnosti te posebne pakete usluga prilagođene upravo Vama i cijeloj Vašoj obitelji

Adresa: Prijepoljska 19b Zagreb
Informacije na broj telefona :01/2993-595
Fax :01/2993-152
E-mail: info@poliklinika-stela.hr

Pridružite nam se na facebook-u

 

P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A

 


 
 
Poliklinika Stela - Intolerancija na hranu


Laboratorij poliklinike Stela pruža više od 200 raznih pretraga plus alergološke
testove. Analize se obavljaju najmodernijim instrumentima uz upotrebu
najkvalitetnijih reagensa za laboratorijske pretrage.

MEDICINSKO BIOKEMIJSKI LABORATORIJ

MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ
INTOLERANCIJA NA HRANU
ALERGIJSKA TESTIRANJA
SISTEMATSKI PREGLEDI
MEDICINA RADA

INTOLERANCIJA NA HRANU

Cjenik

Što je zapravo nepodnošljivost hrane?

"Alergija na hranu javlja se kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela i kemijskih medijatora, reagira u nastojanju da odbaci hranu ."

Postoje četiri različita oblika imunoloških reakcija kod alergija na hranu.

Nazivaju se Tip 1, 2, 3 i 4. Kod osoba s alergijom u isto vrijeme se može javiti više od jednog tipa alergijske reakcije.

Na ovoj stranici govorimo o Tipu 1 i 3.

Tip 1 (brza reakcija) alergije na hranu

Najpoznatiji i dobro proučeni oblik alergije na hranu naziva se imunološka reakcija tipa 1 (ili – klasična alergija na hranu, brza reakcija, IgE-posredovana, atopična alergija na hranu, itd.). Alergija na hranu tip 1 javlja se u samo 2-5% populacije. Najčešće se javljaju kod djece, a rjeđe kod odraslih. Uobičajno se javlja u genetički predisponiranih pojedinaca u kojih imunološki sustav počinje stvarati specifični oblik antitijela nazvan imunoglobulini E (IgE) na određenu hranu. Jednom stranom IgE antitijela će prepoznati i vezati se na hranu koja izaziva alergiju. Drugom stranom se antitijelo prihvaća na specijalizirane imunološke stanice ispunjene histaminom koje se nazivaju mastociti. Pripremljeni za akciju, sada IgE antitijela samo trebaju strpljivo čekati ponovni kontakt s alergenima iz hrane.
Kada slijedeći put konzumirate hranu koja izaziva alergiju, IgE antitijela čvrsto se prihvaćaju na hranu. Trenutačno otpuštanje histamina i drugih kemijskih spojeva vezanih uz alergije (kemijski medijatori) iz mastocita brzo dovode do pojave neželjenih grčeva u trbuhu, dijareje, kožnog osipa, ožarica, naticanja, otežanog disanja ili najzastrašujuće od svih reakcija tipa 1, anafilaksije.


Tip 3 (odgođena reakcija) alergije na hranu
Imunološke reakcije tipa 3 su mnogo učestalije kod alergija na hranu nego reakcije tipa 1. U stvari, kod 45-60% populacije je zabilježena pojava alergije na hranu tipa 3. (Napomena: Prema svjetskom autoritetu liječniku Jamesu Bralyu,, "70%-80% amerikanaca koji trenutačno pate od kroničnih bolesti nepoznatog uzroka, koje dokazano slabo reagiraju na konvencionalne medicinske tretmane, pate od IgG-posredovanih odgođenih alergijskih reakcija na hranu."). Tip 3 alergije na hranu (ili – odgođene alergije na hranu, osjetljivost na hranu, nepodnošljivost hrane, itd.) također uključuju imunološki sustav. One se javljaju kada imunološki sustav stvara preveliku količinu antitijela tipa imunoglobulina G (IgG) na određenu hranu. IgG antitijela, umjesto da se vežu na mastocite kao IgE antitijela kod alergija tipa 1, vežu se direktno na hranu kada ona uđe u krvotok, tvoreći tzv. cirkulirajuće imune komplekse različitih veličina (alergija na hranu vezana na antitijela u krvotoku). Simptomi alergije kod tipa 3 imunoloških reakcija su odgođeni - javljaju se u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije hrane koja izaziva alergiju. Odgođena reakcija na hranu može se javiti u bilo kojem organu ili tkivu u tijelu i može se povezati bilo s uzrokovanjem i/ili izazivanjem preko 100 alergijskih simptoma, kao i preko 150 različitih medicinskih oboljenja. Procjenjuje se da 60 do 80 milijuna amerikanaca pati od klinički ozbiljnih alergija na hranu od kojih većina pati zbog odgođenih simptoma.
Razlike između brze i odgođene alergije na hranu

1). Jednom smatrana jedinom pravom alergijom na hranu, brza alergija na hranu je česta kod djece, ali rijetka kod odraslih . Jednom smatrana neuobičajnom, sada se odgođena alergija na hranu smatra najučestalijim oblikom alergije na hranu u djece i odraslih.

2). Kod brze reakcije simptomi alergije se pojavljuju unutar dva sata od jela. Simptomi alergije kod odgođene reakcije se nikada ne javljaju prije najmanje 2 sata do 2 dana (postoje čak navodi da su se simptomi javili 3 do 7 dana nakon jela).

3). U pravilu, brza alergija na hranu uključuje jednu ili dvije namirnice u prehrani. Karakteristična odgođena reakcija uključuje 3 do 10 namirnica, ponekad čak do 20 namirnica kod izrazito alergičnih pojedinaca.

4). Brze alergije na hranu se uglavnom dijagnosticiraju samostalno zbog toga što uključuju malu količinu pojedinačne namirnice, a simptomi alergije se javljaju odmah. Primjer: jedete hranu, to uzrokuje brzu pojavu simptoma, vidjevši povezanost prestajete uzimati tu hranu. Zbog kombinacije odgođenih simptoma, većeg broja namirnica i potrebe za hranom, tip 3 odgođene alergije na hranu je jako teško, ako ne i nemoguće samostalno dijagnosticirati. Jedini točan i pouzdani način za otkrivanje odgođene alergije na hranu su laboratorijska ispitivanja.

5). Brze alergije na hranu uključuju namirnice koje se jedu rijetko. Odgođene alergije na hranu uključuju namirnice koje se uobičajeno konzumiraju (tj. – hrana koju jedete svakodnevno i hrana za koju imate potrebu).

6). Kada osobe prestanu konzumirati hranu koja uzrokuje brze simptome, ne postoje simptomi povlačenja ili detoksikacije. Simptomi ovisnosti, snažna žudnja i onemogućavajući simptomi povlačenja javljaju se u preko 30 posto pacijenata s odgođenom alergijom na hranu kada prestanu konzumirati hranu.

7). Brze alergije na hranu primarno zahvaćaju kožu, zračne prohode i probavni sustav. Praktično bilo koje tkivo, organ ili sustav u tijelu mogu biti pogođeni odgođenom alergijom na hranu. To uključuje mozak, zglobove, mišiće, endokrine žlijezde, pluća, bubrege i živčani sustav. Dodatno, odgođene alergijske reakcije na hranu povezane su s preko 100 medicinskih stanja koja uključuju svaki dio tijela i 100 različitih alergijskih simptoma.

8). Brze alergijske reakcije na hranu su često trajne i ustaljene. Primjer: jednom kada razvijete alergiju na kikiriki ili školjke, ona je doživotna. Odgođene alergijske reakcije na hranu su često reverzibilne. Ako u potpunosti izbacite hranu koja izaziva alergiju kroz 3 do 6 mjeseci, možete većinu hrane (oko 86%) ponovno vratiti u svoju prehranu bez nastajanja simptoma. Zbog toga što su odgođene alergijske reakcije na hranu često neotkrivene i neterapirane, one se javljaju kod mnogih kroničnih medicinskih stanja nepoznatog uzroka. Alergične osobe pate godinama, čak desetljećima, a da nikada ne posumnjaju da je uzrok njihovih zdravstvenih problema u unome što pojedu.

9). Brza alergijska reakcija na hranu je pozitivna na kožno testiranje ("scratch"). Odgođena alergijska reakcija na hranu je negativna na kožno testiranje ("scratch"). Tradicionalni kožni testovi dosta su slabi testovi za otkrivanje odgođenih alergija na hranu. Umjesto toga, odgođene reakcije na hranu zahtijevaju najmodernije krvne pretrage. Testiranja otkrivaju serumske razine IgG antitijela na hranu.

10). Zbog toga što odgođene alergije na hranu nisu odmah vidljive i mogu biti uzrokovane s više namirnica, teško ih je otkriti bez specijaliziranih laboratorijskih testiranja. Postoji mnogo dostupnih oblika alergijskih testova kao što su citotoksični, kompjuterizirani citotoksični, primjenjeni kineziološki, vega testovi i dr. ali svi ti testovi imaju zajednički kritični nedostatak – često su nepouzdani.
Jedini poznati laboratorijski test za točno utvrđivanje hrane koja uzrokuje odgođene alergijske reakcije je IgG ELISA analiza za odgođene alergije na hranu. Ali budite oprezni...

Dok razni laboratoriji pružaju ovakvu vrstu testiranja, SAMO
Poliklinika Stela može garantirati SVE što slijedi...1). Istraživanje i provjera valjanosti -
Značajna su istraživanja koja podupiru IgG ELISA testove nepodnošljivosti hrane. Postoje MNOGE studije, uključujući i nezavisne, dvostruko slijepe, placebo-kontrolirane, koje podupiru istraživanja alergija na hranu koje su posredovane s IgG.

2). Zadovoljstvo pacijenta

Svaki laboratorij može tvrditi da je njihov IgG ELISA test za alergije na hranu dobar, ali prava hvala dolazi od pacijenata koji su prošli laboratorijska testiranja. Rezultati ispitivanja naših pacijenata vezano uz usluge koji pruža Poliklinika Stela navode slijedeće:
Značajna i očita većina pacijenata koja se testirala i promijenila svoju prehranu navodi da su naišli na značajna poboljšanja svojeg zdravstvenog stanja.

* Velika poboljšanja su zabilježena u 84% svih slučajeva.
* Često se poboljšanja karakteriziraju kao životne promjene.
* Zapaženo je da je stupanj poboljšanja bio posebno visok kod pacijenata koji su rigorozno izmijenili svoju prehranu, iako su poboljšanja zabilježena i kada je prehrana samo umjereno izmjenjena.
* Velika je većina navela da je proces bio lagan za primjenu i provođenje.
* Preko 90% ih je reklo da bi preporučili OHR-ovo testiranje drugima.

3). Sposobnost "reproduciranja" podijeljenog uzorka -
Ako su vam prilikom uzimanja krvi uzorak razdijelili u dvije epruvete ("podjela uzorka") i poslali obje epruvete s vašom krvi u pouzdani laboratorij pod dva potpuno različita imena, dva laboratorijska nalaza bi trebala biti gotovo identična (tj., u pogledu pravilne identifikacije hrane koja izaziva reakciju i stupnju reaktivnosti, rezultati ova dva testiranja bi se međusobno morali podudarati u 90-93% slučajeva).

Ovaj postupak je poznat kao "reproduciranje podijeljenog uzorka" i začuđujuće, većina laboratorija s IgG ELISA testovima za alergije na hranu ih ne može izvesti! Kod Optimum Health Resource Laboratories' IgG ELISA testa nepodnošljivosti hrane nije tako! U stvari, izazivamo bilo koga da pošalje podijeljeni uzorak!

4). Stabilnost uzorka
Za točnost i reproducibilnost, važno je da stabilnost uzorka ne utječe na test odgođene alergije na hranu. Uzorak koji je propao unutar 24 sata od vađenja krvi se ne može smatrati pouzdanim. Ne samo da to utječe na rezultat, nego se i pacijent dovodi u jako neugodnu situaciju zbog potrebe za ponovnim vađenjem krvi. Neki laboratoriji zahtijevaju da im se uzorak dostavi unutar 24 sata od vađenja krvi, dok drugi dopuštaju između 5-10 dana. Optimum Health Resource Laboratories' testiranje dopušta da uzorak bude zaprimljen i do preko 4 tjedana od dana uzimanja uzorka!

5). Testiranje svih IgG podklasa
Postoje četiri podklase imunoglobulina G (IgG). To su IgG-1, IgG-2, IgG-3 i IgG-4. Kliničkim istraživanjem je utvrđeno da su značajne alergije posredovane sa sve četiri podklase imunoglobulina G. Ako ne provjeravamo sve podklase, liječenje može biti samo djelomično učinkovito.

 

 

 E-mail: info@poliklinika-stela.hr

 

 

 

Pretrage


Uz stručno osoblje, najmodernije uređaje za analizu i laboratorijske pretrage, te ugodan ambijent, pacijentima je omogućeno da na najkvalitetniji način vode brigu o svojem zdravlju. Sve na jednom mjestu, bez nepotrebne birokracije, te nizom drugih pogodnosti prilagodili smo se potrebama i mogućnostima pacijenata.


saznajte više...

 


 

 

 

Copyright 2006 - 2012 © Poliklinika Stela
All rights reserved.
Web Design and Hosting by BSV Informatika d.o.o.Mogućnost plaćanja u 6 rata

 

 

 

 

 

 

 


P
O
L
I
K
L
I
N
I
K
A

S
T
E
L
A